Werfkraan Stadsblokkenwerf bereikt hoogtepunt

In mei 2019 werd de oude en roestige 25 meter hoge werfkraan uit Angeren met een grote dekschuit en met behulp van twee enorme kranen afgeleverd op de Stadsblokkenwerf in Arnhem. Na 20 maanden noeste arbeid was het zover, de 35 meter lange giek werd vrijdagmorgen 11 december 2020 om 09 uur op de mast gehesen. Een nieuw landmark van 25 meter hoog aan de overkant van de Rijnkade is een feit.

De kraan naar Arnhem brengen was bepaald geen sinecure; het gaat om 50 ton staal met grote afmetingen. De kraan is 25 meter hoog en heeft een giek van 38 meter lang. Vervoer over de weg was geen optie vanwege het gewicht en de afmetingen van de onderdelen. Daarom moest de kraan over het water vervoerd worden. Voor dat vervoer, het hijsen en het demonteren moest een beroep worden gedaan op gespecialiseerde bedrijven.

Al bij de demontage in Angerlen, maar ook bij de verdere restauratie op de Stadsblokkenwerf hebben vele vrijwilligers zich direct en indirect ingezet. Langzamerhand kwam de kraan uit het roest tevoorschijn, werden motoren, lieren, kabels en schijven gangbaar gemaakt, werden slecht plekken vakkundig gerepareerd en werd al het ijzerwerk geconserveerd. Enkele onderdelen, waaronder het motorhuis, werden geel geschilderd, de kleuren van de vroegere ASM-kranen. Op het motorhuis staat aan de ene kant het Stadsblokkenwerflogo en aan de andere kant dat van de vroegere ASM.

Maar er is nog veel te doen. Het zal nog een groot deel van 2021 in beslag nemen voor het klaar er in volle glorie staat.
We zijn alle gulle gevers dankbaar die financieel hebben bijgedragen waaronder de gemeente Arnhem, de familie Prins (ASM), Carnavalsvereniging de Onganse en de Stichting Bijzondere noden. Maar ook de medewerking van de vele sponsoren in natura mag niet onvermeld blijven: Bouwman Hijsen Arnhem, van Dijke Maritiem, Peters Maritiem, Scheepsreparatiebedrijf Arnhem, Buro GOM, Gelresign, Van de Velde rioolbeheer, IJsselbeton, Kondor Wessels Projecten.