De Werfkraan


Het is altijd een wens van de Stadsblokkenwerf geweest om een grote Werfkraan terug te plaatsen op het voormalige ASM-terrein. Met een Werfkraan maken we industrieel erfgoed weer zichtbaar. Een mooie herinnering aan de ooit grootste werkgever van de stad: de Arnhemse Scheepsbouw Maatschappij. Daarnaast kunnen we de kraan natuurlijk inzetten voor scheepsreparaties op onze werf.

De restauratie van een oude kraan is dan ook een project dat goed past bij onze historisch werf. Daarom is jaren geleden, door enkele van onze initiatiefnemers, een mooie oude Werfkraan in Angeren aangekocht. In mei 2019 werd de oude en roestige 25 meter hoge werfkraan uit Angeren met een grote dekschuit en met behulp van twee enorme kranen afgeleverd op de Stadsblokkenwerf in Arnhem. Voor dat vervoer, het hijsen en het demonteren moest een beroep worden gedaan op gespecialiseerde bedrijven.


Restauratie
Al bij de demontage in Angeren, maar ook bij de verdere restauratie op de Stadsblokkenwerf hebben vele vrijwilligers zich direct en indirect ingezet. Langzamerhand kwam de kraan uit het roest tevoorschijn, werden motoren, lieren, kabels en schijven gangbaar gemaakt, werden slecht plekken vakkundig gerepareerd en werd al het ijzerwerk geconserveerd. Enkele onderdelen, waaronder het motorhuis, werden geel geschilderd, de kleuren van de vroegere ASM-kranen. Op het motorhuis staat aan de ene kant het Stadsblokkenwerflogo en aan de andere kant dat van de vroegere ASM.
Na 20 maanden noeste arbeid was het zover: de 35 meter lange giek werd vrijdagmorgen 11 december 2020 om 09 uur op de mast gehesen.

We zijn alle gulle gevers dankbaar die financieel en in natura hebben bijgedragen aan dit in het oog vallend project.