Een Werfkraan voor de Stadsblokkenwerf

cm_kraan_10
Het is altijd een wens van de Stadsblokkenwerf geweest om een grote Werfkraan terug te plaatsen op het voormalige ASM-terrein. Met een Werfkraan maken we industrieel erfgoed weer zichtbaar. Een mooie herinnering aan de ooit grootste werkgever van de stad: de Arnhemse Scheepsbouw Maatschappij. Daarnaast kunnen we de kraan natuurlijk inzetten voor scheepsreparaties op onze werf.

Hieronder zie je een filmpje (gemaakt met een drone) van de kraan die nu nog in Angeren staat en bij voldoende waterstand via het Pannerdens Kanaal en de Nederrijn naar de Stadsblokkenwerf zal worden getransporteerd.

Restauratie
De restauratie van een oude kraan is dan ook een project dat goed past bij onze historisch werf. Daarom is jaren geleden, door enkele van onze initiatiefnemers, een mooie oude Werfkraan in Angeren aangekocht (zie de foto bovenaan deze pagina). Deze kraan moet nu gedemonteerd, vervoerd en weer opgebouwd worden in Arnhem. Dat klinkt eenvoudig, maar het gaat om 50 ton staal met grote afmetingen. De kraan is 25 meter hoog en heeft een giek van 38 meter lang. Vervoer over de weg is geen optie vanwege het gewicht en de afmetingen van de onderdelen.

Kostbaar vervoer
Het vervoer van de kraan moet over water. En voor het demonteren, vervoeren en lossen van de kraanonderdelen, moeten we beroep doen op gespecialiseerde bedrijven. De bedoeling is dat de werfkraan op een dekschuit met een sleepboot naar de ASM-haven wordt gevaren. De giek wordt op het terrein gelegd. De mast van de kraan wordt meteen op zijn toekomstige plaats gezet. Een dure aangelegenheid waarvoor we extra middelen nodig hebben.

Vrijwilligers
Als de kraan eenmaal op ons terrein staat, start de restauratie en conservering van de kraan door vrijwilligers van de Stadsblokkenwerf. In een tweede fase wordt de kraan weer operationeel gemaakt. Extra handjes zijn ook altijd welkom.

Bijdrage leveren?
Wil je straks weer een mooie Werfkraan langs de rivier zien staan? Dan kun je zelf op meerdere manieren een bijdrage leveren aan dit prachtige project.

1. Je kunt je als vrijwilliger aanmelden bij info@stadsblokkenwerf.nl en meebouwen aan de kraan.

2. Je kunt ook een financiële bijdrage leveren.
Stichting Stadsblokkenwerf,
NL08ABNA0461492563 onder vermelding “Bijdrage Werfkraan”
De Stadsblokkenwerf is een culturele ANBI, je gift is aftrekbaar van de belasting.

Oproep
Breng dit project onder de aandacht van anderen die misschien ook een bijdrage willen leveren.
Daar doe je ons een groot plezier mee!