Bezoek burgemeester Marcouch

Bezoek burgemeester Marcouch

Al eerder had burgemeester Marcouch op zijn tochten door Arnhem rondgekeken op de Stadsblokkenwerf, maar dit was de eerste keer dat hij een officieel bezoek bracht. Het vrolijke geluid van slijpen en krabben kwam hem donderdagmorgen tegemoet toen hij vanaf de parkeerplaats naar de Stadsblokkenwerf liep. Onderweg naar de werf vertelden Kees van ’t Hoff en Jan Trooster hem in het kort de ontstaansgeschiedenis en de doelstellingen van de Stadsblokkenwerf. Daarbij mocht de burgemeester – van de pers – het jaarverslag 2018 in ontvangst nemen.

Daarna vertelden vrijwilligers hem over de verschillende onderdelen van het project. Het Werfpaviljoen met het terras en de theetuin en het pontje de ASM1 waar jaarlijks vele duizenden Arnhemmers gebruik van maken. De historische scheepswerf in wording – waar het allemaal om draait – kreeg de nodige aandacht. Onder de indruk was hij van de enorme werfkraan die sinds kort op het terrein aanwezig is. De tijd was te kort, maar anders was de burgemeester zeker de 25 meter hoge mast ingeklommen om Arnhem vanuit een geheel nieuw perspectief te kunnen overzien.
De chauffeur van de burgmeester kwam spontaan op het idee om een groepsfoto te maken en Jan Prins bood Marcouch een ASM-boek aan.

Uitgebreid werd stilgestaan bij het project de Stad Woerden. Met leerlingen van het REA-college in Elst wordt dit voormalige beurtvaartscheepje opgeknapt. Naast het vak metaalbewerking leren deze jongeren wennen aan het werkritme en sociale vaardigheden. Een concreet project als het werken aan een schip geeft veel motivatie en betrokkenheid waardoor de leerlingen met trots kunnen kijken naar hun eigen resultaten. De jongeren worden begeleid vanuit het REA-college. Maar ook leren ze veel van de oudere vakmensen, die als vrijwilliger werkzaam zijn op de Stadsblokkenwerf.

De burgemeester ging geanimeerd met de leerlingen in gesprek waarbij hij refereerde aan zijn eigen leer-werktraject.

“Zeer inspirerend wat hier gebeurt” zei hij bij zijn afscheid.